Mi žene volimo da delimo mišljenja, iskustva a često i savete o najrazličitijim segmentima naših život i sva ta naša ženska razmena nam olakšava život. O intimnim delovima svog tela po pravilu, sa drugima pričamo manje pa neke teme i pitanja ostaju nepravedno zapostavljene a vrlo su nam korisne i važne.

Tako stoji stvar i sa higijenskim ulošcima za žene jer i nisu neka goruća tematika kad ste na kafi sa drugaricama ali njihova učestala i dugogodišnja upotreba ih čini proizvodom koji zahteva dodatna razmatranja. Zato ću vam opisati svoje iskustvo sa ovim, za mene, novim proizvodom, DajDaj platnenim ulošcima za žene.

Pa da počnemo?

Kada ste mladi, vaši prioriteti se tiču brzine, lagodnosti, komfora, trenda i sličnih kvaliteta u izboru bilo kojeg brenda ili proizvoda pa i higijenskih uložaka. Tada se ne razmišlja o ojedima, infekcijama, nekvalitetnim materijalima i hemikalijama, zagađenju životne sredine i odgovornosti prema istoj. Ali kada postaneš mama i ta nova odgovornost i uloga te pokrenu u pravcu brige ne samo o tom biću koje si rodila, već i o sebi i drugima, izbor proizvoda za sebe i svoje najmilije se vrši na osnovu potpuno drugih kategorija. Da su napravljeni od prirodnih materijala, da ne izazivaju iritacije, da su prijatni i udobni, da ne zagađuju prirodnu sredinu, da su dostupni i pristupačni i da su u skladu sa vašom ekološkom svešću.

Moje iskustvo

Moram da priznam da za platnene higijenske uloške nisam do skoro ni znala. Oduvek koristim jednokratne higijenske uloške, vrlo retko tampone a menstruacije su mi regularne i bez nekih posebnih problema. Međutim posle dva porođaja i dve epiziotomije moje intimne regije, nošenje uobičajenih uložaka je postalo prilično neprijatno. Njihova “plastičnost”, osećaj potparenosti i neudobnosti je kod mene izazivao neprijatnost a često i upalu tog ožiljačnog tkiva, svedočanstva da sam na svet donela dva “mala” bebca od po 4 kg.

Kada sam na poklon dobila DajDaj platnene higijenske uloške, u početku sam bila pomalo skeptična. Ideja ponovnog korišćenja već korišćenog uloška se vrlo nezgodno motala po mojoj glavi. Lepo upakovani u kombinaciji bele i različitih boja i printa, sa dva reda drikera i finom malom torbicom za odlaganje, izgledali su vrlo promišljeno i profesionalno. Ali na mnogobrojna pitanja: kako se oni koriste, održavaju, odlažu itd. sam ubrzo i sama imala odgovore.

Šta su platneni higijenski ulošci?

Platneni higijenski ulošci za žene predstavljaju idealnu zamenu standardnim jednokratnim ulošcima na koje ste navikle. Oni su napravljeni od prirodnih materijala, gornji sloj je od bambusovog vlakna, koje je poznato po svojim antibakterijskim svojstvima, donji koji ide do gaćica od pamuka, a unutra se nalazi nepropusni sloj od poliester tkanja sa poliuretan membranom.

Kome su namenjeni ovi ulošci?

DajDaj platneni ulošci su namenjeni svim ženama, posebno onima koje imaju alergijske reakcije ili gljivične infekcije od jednokratnih uložaka i svima onima koje žele zdraviju alternativu jednokratnim ulošcima.

Lično bi ih preporučila trudnicama (jer u tom periodu često postoji pojačan sekret), kao bolju alternativu od jednokratnih uložaka sumnjivog sastava, jer prirodni materijali su u tom periodu posebno, mnogo bolji i zdraviji izbor. Takođe i svima onima koje su na putu ekološkog osvešćivanja, kao ja, pa plaču na svaki snimak delfina sa plastičnom kesom na glavi, jer time će aktivno doprineti smanjenju zagađenja ove naše prelepe planete.

Kako se koriste i kako funkcionišu ovi ulošci?

Platneni higijenski ulošci se postavljaju na veš tako da nežni bambus frotir ide do kože a pamučni materijal, koji je u različitim bojama, ide do gaćica, zatim se uložak pričvršćuje drikerom. Za razliku od jednokratnih uložaka koji se bacaju posle upotrebe, platneni higijenski ulošci se peru i koriste ponovo.

Znam po sebi da je ova ideja za mnoge od vas nova i neobična. Ideja da perete svoje iskorišćene uloške nam i nije bliska, jer nismo tako navikle, ali verujte mi da to nije ama baš nikakav problem. Kada malo bolje razmislite mi mame stalno peremo neki ne baš prijatan veš od nekih baš slatkih malih prljavaca, tako da smo u stvari navikle na sve ono što nam je kao ljudima zajedničko 🙂

Najvažnije je da posle korišćenja platnenih uložaka, a menjanje se preporučuje na 2-4 sata u zavisnosti od vašeg ciklusa, uložak properete u hladnoj vodi, nikako vrućoj, jer tako ne ostaju fleke a zatim operete sa ostalim vešom u veš mašini na 60°. Vrlo je važno da se pri pranju ne koriste izbeljivači jer oštećuje materijal i omekšivači jer utiču na smanjenje moći upijanja. Platneni ulošci se mogu sušiti u mašini za sušenje ali najbolje je da ih kad god možete sušite na suncu, a ukoliko na ulošku ostanu fleke, operite ih po potrebi na višoj temperaturi pa osušite na suncu.

Kada niste kod kuće i ne možete odmah da isperete uloške, možete ih staviti u kesu ili posebnu torbicu i po povratku kući potopiti ih u hladnu vodu.

U zavisnosti od vrste vaših mesečnih ciklusa (obilnosti i dužine trajanja), preporučeni optimum što se tiče broja potrebnih platnenih uložaka je 12 do 20 a dobra stvar je što ih možete naručiti u količini, broju i veličini po vašem nahođenju.

DajDaj ulošci dolaze u četiri veličine i namene: kao mini dnevni uložak, dnevni ulošci srednje veličine 23 cm i 26 cm i noćni uložak 28 cm i sve to stane u slatku i praktičnu torbicu za uloške koju možete nositi sa sobom u torbi ili držati u kupatilskom ormariću.

Koja je korist platnenih higijenskih uložaka?

Iako sam lično imala zadršku pre korišćenja ovih uložaka jer sam mislila da će mi njihovo održavanje biti naporno a možda i neprijatno, moram da priznam da sam se prevarila. Njihovo pranje je vrlo lako i fleke skoro da i ne ostaju, pogotovu ako ih perete odmah. Ono što me je oduševilo je osećaj prijatnosti, prozračnosti  i svežine. Što “tamo dole” imam prirodan materijal koji smanjuje iritaciju, osećaj uparenosti  i što ne razmišljam o štetnosti onih upijajućih gelova u jednokratnim ulošcima a o tamponima da i ne govorim. Bambus vlakno je poznato po svom antibakterijskom dejstvu, (testovi su pokazali da se broj bakterija smanjuje do 70%) i zato predstavlja idealno rešenje za intimnu regiju kojoj je namenjen. Takođe i onog karakterističnog  mirisa je bilo znatno manje, jer su u pitanju materijali koji dišu a ipak su nepropusni i stvarno se možete osećati sigurno dok ih nosite.

Mogu sa sigurnošću da tvrdim da su ulošci veoma udobni i meki, da njihovo održavanje nije komplikovano i teško, da sam se osećala prijatno dok sam ih nosila, da zadržavaju ono što treba da zadržavaju i da sam nastavila da ih koristim i posle perioda isprobavanja, što je definitivno najbolja preporuka 🙂

Jedinu manu koju im mogu naći je da nisu baš tanki i da nekim ženama to može biti mala prepreke, posebno pri nošenju neke tanke i tesne garderobe.

Ono što me takođe oduševljava je da traju dugo, 5+ godina, što je lepa ušteda za kućni budžet i što nema više onih neprijatnih momenata kada shvatite da je menstruacija stigla a uložaka u kući više nemate pa morate da šaljete muža koji se uvek vrati sa nečim potpuno drugačijim od onog što ste mu rekle da vam treba. Poznato? 🙂

Za kraj

Postoji dosta razloga zbog kojih bi trebalo da pređete sa upotrebe jednokratnih uložaka na upotrebu DajDaj platnenih higijenskih uložaka za žene a moji favoriti su sledeći:

  1. U pitanju je zdravija alternativa koja će uticati na boljitak vašeg kvaliteta života
  2. Osećaćete zadovoljstvo što u isto vreme štedite novac, koristite bolji proizvod, štitite svoju okolinu i
  3. Podržavate žene/mame preduzetnice i domaću proizvodnju.

Ekološka svest i kultura nam nalažu, da kad znamo da je za biorazgradnju iskorišćenih jednokratnih menstrulanih uložaka, u količini od preko 120 kg po jednoj ženi za ceo menstrulani vek, potrebno stotine, čak i hiljade godina, njihova zamena platnenim višekratnim ulošcima koji po komadu u proseku zamenjuju 120 jednokratnih, prosto neophodna a njihova korist višestruka.