Pre par nedelja Facebook mi je blokirao nalog, samim time i pristup stranici za moj mali blog. Nekoliko dana ravnomerno zastupljenog nerviranja i bedačenja me je potpuno iscrpelo. Danonoćno pretraživanje interneta u potrazi za rešenjem i savetom, smaranje drugih ljudi za pomoć, očekivanje da je muž programer svemoćan me je učinilo potpuno nemoćnom ali i odlučnom da stvar isteram do kraja. Za samo tri dana (internet svet tvrdi da su nedeljama i mesecima čekali na razrešenje, često i na potpuno gašenje profila) nalog mi je odblokiran. Ali evo ukratko, kako i zašto.

Postoji dosta razloga zbog kojih vam Facebook može blokirati nalog, kao što su:

  • Upisali ste ime koje nije vaše pravo ime i prezime već nadimak, inicijali ili pak nešto treće – razlog blokiranja mog naloga
  • Na slici profila se ne nalazi vaša fotografija
  • Previše se koristite opcijom “like” – dakle sviđa vam se sve i svašta
  • U jako kratkom vremenu ste postali fanovi velikog broja FB stranica
  • Previše “postujete” po svom i tuđim zidovima na FB
  • Šaljete previše privatnih poruka zbog čega FB može zaključiti kako u suštini “spemujete”
  • Imate previše prijatelja (Facebook briše korisničke naloge koji u kratkom vremenu dođu do jako puno novih prijatelja)
  • Niste fizička osoba već koristite profil za promociju, a za promociju su predviđene Facebook stranice
  • Objavljujete uvredljive sadržaje, svađate se s drugim korisnicima, psujete, vređate, objavljujete eksplicitne fotografije i video materijale i sl.
  • Neko od Facebook korisnika vas je prijavio i dr.

Bez obzira da li me je neka ljubomorna mama blogerka prijavila ili sam prosto naletela na FB-ov skrining, neki algoritam koji pretražuje po imenima i po regionu, moj Icbmother nalog je postao privremeno blokiran. Obavešetenje je stiglo meilom kao i sledeće:

“Thanks for reaching out to us, but unfortunately we can’t confirm you’re the owner of this account.

Please reply with a scan or photo of your government-issued identification that has your name and photo or name and date of birth.

If you’re unable to provide youfb-thumbnailr government-issued ID, please visit the Help Center to learn about the other types of ID we accept:

https://www.facebook.com/help/159096464162185/?ref=cr

Keep in mind that the information on the ID you provide must match the information on the account.

Please cover up any personal information we don’t need to confirm your identity (ex: address, Social Security number) and save the image(s) as a JPEG.

We hope to hear from you so we can help.”

Naravno kako da dokažete da ste vi Icbmother, Miki Maus, Make love not war ili Crna mačka?! Na bilo kom vašem dokumentu je vaše lično ime koje da ste hteli iskoristili bi ga za vaš FB nalog. Posle dva dana dopisivanja sa automatizovanom porukom ili nekim nezainteresovanim Indijcem, shvatam da mi je jedina nada da povratim nalog davanje ličnih podataka (fotka nekog dokumenta), uzorka krvi, urina, brisevi iz svih šupljina i nekoliko pravih ali i izmišljenih priznanja, za svaki slučaj. Uz to sam napisala ugodno propratno pismo o tome kako nisam znala da ne smem da koristim lažno ime ali da imam blog i meil na isto. I da pristajem da mi se nalog preimenuje u ime sa dokumenta. Moje lično ime.

Trećeg dana dolazi obavešetenje da indentitet ne mogu da potvrde ali da mogu da kliknem tamo i tamo i da će mi nalog biti vraćen na ime sa dokumenta. Jupi! Užasni FB na kome traćim dane i mesece svog života, koji me nervira i komplikuje mi život ali i spaja sa ljudima, otvara prozore i vidike u neke nove svetove, me je pomilovao.

Naravoučenije: ako imate nalog sa nekim imenom, nadimkom, pseudonimom ili bilo šta drugo što nije vaše pravo ime, u riziku ste da vam nalog blokiraju. Takođe ako na njemu imate stranicu koju vodite izgubićete i pristup njoj ako niste dodali još nekog za administratora, odnosno svoj lični profil. Ako niste spremni ili mislite da ćete moći da izbegnete davanje ličnih informacija (ono malo što sami nisu već prikupili) najbolje je da se “ispišete” sa društvenih mreža.