Krenuli ste na godišnji odmor, idilično letovanje je na samo par stotina kilometara od vas. Kao pravi profesionalci, odlučni da što mirnije i brže stignete na željenu destinaciju, opremljeni ste raznim nezdravim grickalicama za smirenje, malo soli, malo šećera i na kraju sledi teško naoružanje. Lap topovi, tableti, telefoni i ostala tehnološka dostignuća spremna na gotovs, jer treba zabaviti, utešiti, uspavati male vragolane. A gde su pet obroka, nebrojeni odlasci u toalet na miru bez malih pratilaca i još mnogo toga što samo vi znate. Vaš super heroj, spasilac roditeljskih nerava, oličenje digitalne šašavosti, čovek iz senke je tu za vas!

Ta, na, na, na! Predstavljam vam Nikolu Tomića, multimedijalnu personu, rođenog Valjevca sa adresom u Beogradu o kome vrlo malo znate a praktično vam je u kući svakog dana. Njegovi spotovi “Pilići“, “Mama voli bebu” i “Ide zmija“, “Maxim ABC” i najnovija “Glava, ramena, kolena i stopala”, su vama dragi roditelji, kec iz rukava.

Nikola, tvorac dečijih animacija koje imaju preko 100 miliona pregleda na Youtube-u je naravno i tata malom Maksimu. Kakav je otac i šta roditeljstvo znači ovom multitalentovanom umetniku, pitala sam ja, znatiželjna icbmother.

Tata_i_Maksim_1a

Tata i Maksim u radnoj atmosferi

n Nikola, šta najviše voliš u ulozi tate?

Kao tata najviše se radujem našim beskrajnim igrama kod kuće ili u parku (šutiranju lopte, vožnji autićima, pevanju i đuskanju). S obzirom da provodimo dosta vremena zajedno, svaki trenutak nosi potencijalnu ideju za novi crtić sa njim u glavnoj ulozi što nekada ume da bude vrlo smešno, zabavno i veselo.

n Da li si i koja zaduženja imao kad je Maksim bio beba?

Svakako – kao i svaki novopečeni tata trebalo mi je neko kratko vreme da se naviknem na njegovo držanje i nošenje a najčešće zaduženje mi je bilo – da đuskam i pevam, baš kao u spotu kako bi Maksim jeo 🙂 Naravno, tu je i pripremanje kupke, nosanje po kući i uspavljivanje. Pomagao sam svojoj ženi svaki put kada sam video da je previše umorna.

n Na šta te nisu upozorili u vezi sa roditeljstvom a da te je iznenadilo?

Neverovatna količina nespavanja u prvih… godinu ipo 🙂 Znači – nešto duže od vojnog roka kada su svi pitomci dobijali prepoznatljive podočnjake.

n Kad čuješ za roditeljske tabue šta ti prvo padne na pamet?

Poslušnost i doslednost. Za sve treba vežba 🙂

n Koje su to tri stvari koje si naučio od svog sina?

1 – Šta je roditeljska ljubav
2 – Briga raste svakim danom
3 – Strpljenje je majka

Slika2

Porodica Tomić

n A koje od žene?

1 – Porodica je najlepše utočište na svetu
2 – Poštovanje
3 – Uvek i svuda zajedno

n Ljubica u spotovima nosi kratke suknje, ima lepe noge i mali stomačić, da li je to njeno ili tvoje viđenje nje, i ko je bolje prihvatio promene koje nosi porođaj?

Moja žena se zove Jelena, a verujem da često dolazi do zabune jer je ja zovem Ljubica, ona se potpisuje u crtaćima kao Seka Persa a pevačica je isto Jelena ali Kovačević. Moja Jelena je pre porođaja bila jako slična crtanom junaku – tanke noge, uzak struk, manekenska građa. Kada dođe do porođaja, dogode se i izvesne promene 🙂

n Kakvo je dete Maksim; na koji način najviše provodite zajedničko vreme?

Maksim je jedno veselo i jako opušteno dete koje obožava da se igra autićima, gura sve što ima točkove, igra se loptama i lopticama i voli da skakuće uz dobru muziku i često ga čujemo kako pevuši dok se igra. Svuda idemo zajedno i trudimo se da ga odvedemo na što više zanimljivih i različitih mesta i time mu ispunimo dan kvalitetnim sadržajem. Mama voli da mu čita i objašnjava, a tata da mu crta, svira i peva 🙂

n Koja je najsmešnija stvar koja vam se desila u skorije vreme?

U moru svakodnevnih bisera, izdvajamo poslednji koji se desio juče dok je tražio šorc, kada je rekao: „Mama, daj mi rukave za noge”!

n Šta je to što tvoju porodicu čini jedinstvenom?

Vesela smo skupina koja svoje zanimljive i istinite događaje ekranizuje kroz dečije crtaće 🙂

n Po tvom mišljenju, koje rituale svaka porodica treba da ima?

Roditelji treba da odvoje vikend za potpunu posvećenost svojoj deci. S obzirom da je zbog našeg načina života nama uvek Nedelja, mi se trudimo da se svaki dan dovoljno igramo sa našim Maksimom i obezbedimo mu srećno i bezbrižno detinjstvo.

n Koliko si srećan i zašto?

Mislim da sam veoma srećan jer sam uspeo da se u jednom momentu odvojim od standardne „Kuća, Pos’o – Pos’o, Kuća“ klauzule, radim za sebe i u mogućnosti sam da dosta vremena posvetim svojoj porodici i to me čini posebno srećnim.

Tata_i_Maksim_2

Maksim i Tata sa ljubimcima

n Tvoja žena je defektolog i drži radionice za decu sa problemima u razvoju, koliko njene profesionalne kompentencije pomažu u vaspitavanju Maksima?

Jelena definitivno poseduje energiju koja pozivitivno utiče na decu, vrlo je strpljiva, pažljiva i nežna, kreativna, to prija svakom detetu. Njen glas, čini mi se smiruje. Maksim zaista ima sreće što je to tako, odrasta u kreativnom i veselom okruženju. Jednostvano ga stimuliše i razvija interesovanja kod Maksima potpuno spontano i vrlo vešto ga usmerava i pothranjuje njegove kvalitete.

n Da li ste ti i Jelena nekad u panici oko Maksimovog odgajanja i kako to prevazilazite?

Do sada nismo imali nikakvu paniku oko odgajanja deteta. Verujem da smo imali i dosta srećnih okolnosti. Mada, kada pomislim na muku oko samog hranjenja Maksima… nije baš uvek bilo lako.

n Šta najviše volite da radite leti i kako izgledaju vaša letovanja?

Maksim u junu puni 3. godinu i planiramo posle rođendana da se odvezemo negde daleko na more. Do sada nismo mnogo išli van Beograda jer je Jelena imala dosta posla oko svoje radionice.

n Ako bi mogao da pokloniš jedan poklon svakom detetu na svetu šta bi to bilo?

Zagrljaj 🙂

n I za kraj – u našoj kući je Dj. Prasac hit i azbuka se naučila samo zahvaljujuci njemu – šta je Maksimov hit, a šta tvoj?

Svaki put kada se zateknemo u kolima, Maksim insistira na puštanju pesmice „Njam Njam”, a odmah potom naručuje “Zmiju” 🙂 Interesantno je napomenuti da su sve pesmice nastale tako što je Maksim pevušio nešto, a onda je Tata seo i iskomponovao nešto novo ili presvirao nešto “poznato” na svoj način. Zato su sve pesmice svojevrstan hit Maksimu u određenom razdoblju i sve voli vrlo često da ih čuje (i vidi). Meni je svaka pesmica „hit“ ukoliko poseduje dovoljnu količinu elektronike koju ja najviše volim da čujem.

BalonMamaTataBeba1

Balon Mama, Tata i Beba

Mama Voli Bebu TORTA

Mama voli bebu – torte