Razmišljam ovih dana koliko mi je mukotrpno da razmišljam i učestvujem u SEZONI.

Sezona depilacija, pedikira, bikinija, uništavanja celulita ili u najbolju ruku premeštanja viška masnoće sa jedne na drugu stranu nedužnog nam tela. Sezona suknjica, haljinica, sandalica, i ostalih – ica. Sezona letovanja i onih nemarnih pitanja ispod kojih viri sto različitih nesigurnosti ali i veština. Jer sa jednim naivnim odgovorom: “Idemo na Krf ili Budvu ili Majorku ili nigde” možete dobiti opasnu računicu iz koje će se videti koliki vam je bruto i neto dohodak na godišnjem nivou, koliko ste “uspešniji, bogatiji ili prosto srećniji”. To vam takođe utiče i na onaj već pomenuti celulit i obim struka, sve u negativnoj srazmeri sa procenjenim imovinskim stanjem.

Bez obzira na to da li ćete se brčkati u lavoru ili u nekom moru, vrlo je verovatno da će neko iz dušebrižne okoline pokušati da vam nametne osećaj krivice. Jer ako imate za više od lavora, a on/ona jadni nemaju, vi ćete ispasti rogati. Ako oni imaju za više a vi jadni nemate, opet ćete ispasti rogati jer niste dovoljno pametni i uspešni. Sve u svemu rogovi vas neće zaobići.

Ako si tako pametan zašto onda nisi srećan?

Razmišljam o ovome već nekoliko dana i nameće mi se samo jedan odgovor na to pitanje. Imam osećaj da dokle god naš travnjak poredimo sa tuđim, nikada nećemo biti srećni i svoji. Najveća mudrost je biti ono što jesi. Ono što mladi kažu – zabole me. (zabole me šta drugi misle, govore, očekuju od mene) E kad vas zabole, u početku malo, a vremenom i vežbom malo više, kada se merne jedinice izmeštaju sa kolektivnog na lično, onda imate velike šanse da budete srećni.

U suprotnom će vas poterati “sezona” i poređenje svakog segmenta vašeg života sa tuđim. Od destinacije za letovanje, preko školskog uspeha vašeg deteta, do obima butina i broja prošetanih najnovijih sezonskih krpica, sve će biti izvor vaše nesreće i nesigurnosti. I znam da sve to znate i da ste ubeđeni da to nema nikakve veze sa vama jer ste vi ipak zreliji i pametniji ali eto ipak da vas podsetim.

Sasvim je u redu da putujete ako to volite i imate mogućnosti za to,

sasvim je u redu da provedete leto u gradu na svojoj terasi uživajući u praznini vrelog grada, čitajući dobre knjige,

sasvim je u redu da imate celulit i strije,

sasvim je u redu da ne furate brazilku,

sasvim je u redu da furate sandale i bikini od prošle sezone,

sasvim je u redu i da se počastite novim,

sasvim je u redu da se prepustite okolnostima,

sasvim je u redu da se trudite da nešto promenite,

sasvim je u redu da živite onako kako želite.

Jer život nije sezona i nema reprizu, ma šta god vam drugi pričali.

 

“… Jer je život samo jedan i do njega mi je stalo, meni je vredan.” – Dejan Cukić

” Biti isti, biti poseban, biti slobodan, biti samo svoj. ” – Partibrejkersi

Ne menjam se,

A da si me pitao ranije

Nikad ne bih rekla da je sve,

Što sada imam najbolje moguće.

Ne menjam se, 

Šta god da mi nudiš, ne.

Čak I da mi daš što sam htela pre,

Ne menjam se.” – Zemlja Gruva